5 чести грешки при оформяне на CV


В практиката си сме виждали множество пропуски в ралични биографии на хора, които иначе имат висока квалификация и сериозен опит и определено са пасвали на позицията за която кандидатстват. В този пост ще споделим 5 от най-често допусканите грешки при писане и оформяне на CV за кандидатстване за работа.

Внимание! Избягването на тези грешки ще повиши в значителна степен шансовете ви да попаднете в шорт листа на работодателя!

  1. Пишем всичко възможно за себе си в най-дребни детайли – заемани позиции, какво точно сме правили на тези позиции, подробна информация за работодателите, мястото на позицията в организацията. По този начин сами си отнемаме възможността да разкажем на срещата очи в очи с бъдещият работодател за постиженията си и му ограничаваме въпросите.
  2. Граматически и пунктуационни грешки. Наличието на такъв тип грешки в текста вдъхват недоверие и провокират специалиста по подбор да отхвърли CV-то още преди да го е прочел. Никой не желае да назначи човек, който има видим проблем с писмената комуникация, без значение колко е опитен и квалифициран.
  3. Неподходяща снимка. В практиката си сме виждали множество примери на неподходящи снимки поставени в CV – изрязано лице на кандидата от групова снимка, снимки от почивка, от плаж или природна забележителност, снимки по оскъдно облекло, снимки в цял ръст, но смалени до размер 2-3см и още много други. Добре изглеждащата снимка която прави впечатление е направена от фотограф в студио, обхваща само лицето и част от тялото на неутрален фон, а ако снимката е любителска тя е поне професионално обработена и ретуширана.
  4. Липса на изтъкване на силните страни. Всеки човек има своите силни страни като технически умения и личностни характеристики, но рядко ги включва в CV-то си. А те играят ключова роля при формиране на решението на специалиста по подбор, дали кандидата пасва на организацията и дали да го покани на среща-интервю.
  5. Използваме стандартен формат или шаблон за CV с текст и снимка. По този начин си ограничаваме шансовете да бъдем забелязани и да се откроим от останалите кандидати.  CV-то става част от масовката и лесно се отхвърля от потенциалните работодатели.

За да избегнем тези грешки, в CV-тата които изработваме, ние включваме само най-важната информация в 1 страница, добре оформена, с красива визия, гарантирано без граматически и пунктуационни грешки. Използваме само подходящи снимки, а при липса на такива просто не слагаме снимка в CV-то. Изтъкваме силните страни на кандидата и използваме графични елементи като пиктограми, графики и различни цветове и шрифтове. Това е и основната причина хората избрали нашите услуги, да получават повече шансове при кандидатстване за работа.

Коментарите са изключени.